Blog

Műanyag gyorskötöző-kábelkötegelő UV állóságáról

Tibor
Tibor
Műanyag gyorskötöző-kábelkötegelő UV állóságáról

 

kábelkötegelők- gyorskötözők UV-állósága számos tényezőtől   függ, beleértve a műanyag típusát, molekulaszerkezetét, a   készítményben használt adalékanyagokat és a feldolgozás   körülményeit. 

 

 A műanyagok UV állósága szempontjából az egyes típusokat   különböző kategóriákba sorolhatjuk aszerint, hogy mennyire   ellenállóak az ultraibolya (UV) sugárzással szemben. Az UV sugárzás  hosszú távon károsíthatja a műanyagokat, törékennyé, sárgássá és elszíneződötté téve azokat.

 

1. Nagyon jó UV állóságú műanyagok:
  - Polietilén tereftalát (PET): Az egyik legjobb UV-állóságú műanyag, gyakran               használják kültéri alkalmazásokhoz.
  - Polikarbonát (PC): Kiváló UV-állósága van, emiatt gyakran használják napfénynek     kitett helyeken, például autók fényszóróinak borításában.
   -Akril (PMMA): Nagyon jó UV-stabilitással rendelkezik, ezért gyakran használják         kültéri jelzéseknél, ablakoknál és üvegezéseknél.
   -Fluoropolimerek (pl. PTFE, PVDF): Kiváló UV-állóság, gyakran használják extrém körülmények között.

2. Jó UV állóságú műanyagok:
 - Nylon (PA):Jó UV-állóságú, bár hosszan tartó UV-expozíció esetén sárgulhat.
 - Polipropilén (PP): Általában jó UV-állósággal rendelkezik, de stabilizátorokat kell         hozzáadni a hosszú távú stabilitás érdekében.
 - Polietilén (HDPE, LDPE):UV-stabilizátorokkal kezelve megfelelő UV-állóságot               nyújtanak, különösen a HDPE változat.

3. Közepes UV állóságú műanyagok:
 - Akrilnitril-butadién-sztirol (ABS): Közepes UV-állóságú, de kültéri használat esetén    stabilizátorokat kell hozzáadni.
 - Poliuretán (PU): Közepes UV-állóságú, de stabilizátorok hozzáadásával javítható.

4. Gyenge UV állóságú műanyagok:
 - Polisztirol (PS): Gyenge UV-állósággal rendelkezik, gyorsan elsárgul és törékennyé    válik.
 - Polivinil-klorid (PVC): Általában gyenge UV-állósággal rendelkezik, de stabilizátorok  hozzáadásával javítható.
 - Poliakrilnitril (PAN): Szintén gyenge UV-állóságú, hosszan tartó UV-expozíció          hatására törékennyé válik.

 

UV-stabilizátorok/adalékok: A gyártók gyakran építenek be UV-stabilizátorokat vagy adalékokat a műanyagokba, hogy fokozzák azok UV-sugárzással szembeni ellenállását. Ezek az adalékok segítik az UV fény elnyelését vagy szórását, megakadályozva, hogy az elérje a polimer láncokat és azok lebomlását okozza. A gyakori UV-stabilizátorok közé tartoznak a benzofenonok, a gátolt aminok és az UV-elnyelő pigmentek.

Feldolgozási feltételek: A műanyag termékek gyártási körülményei befolyásolhatják az UV-állóságukat. Az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, az oxigénnek való kitettség és a szennyeződések jelenléte befolyásolhatják a polimer UV-degradációra való érzékenységét. A megfelelő feldolgozási technikák és ellenőrzések minimalizálhatják az UV-sugárzás okozta károsodást.

Vastagság és szín: A műanyag vastagabb részei általában jobb UV-állóságot mutatnak, mint a vékony részek. Ezenkívül a műanyag színe befolyásolhatja annak UV-állóságát. A sötét színű műanyagok általában több UV-sugárzást nyelnek el, mint a világos színű vagy átlátszó műanyagok, így bizonyos szintű védelmet nyújtanak.

Fontos megjegyezni, hogy még az UV-álló műanyagok esetében is, a hosszan tartó UV-sugárzásnak való kitettség idővel romláshoz és elszíneződéshez vezethet. A Nylon 6.6 esetében a  fekete szin kb. 2-3 év , plussz adalékkal 6-8 év ( strong UV álló ) érhető el. Ezért a megfelelő UV-állóságú műanyag kiválasztása és a további védőintézkedések, például bevonatok vagy felületkezelések  segíthet meghosszabbítani a napfénynek kitett műanyag termékek élettartamát.Mivel nem tudhatjuk előre a pontosan napos órák számát és annak erősségét , a kábelkötegelők-gyorskötözők   UV állóságnak pontos ideje ,nem lehetséges . Ezért ha 6-8 évnél hosszabb időre szeretnék az UV állóságot biztositani , a  PA 6.6 (nylon) műnyag szakititó erejével csak a rozsdamentes acél kötegelőt tudjuk javasolni.