Blog

Műanyagok UV állóságáról

Tibor
2023.07.10 12:31

A kábelkötegelők- gyorskötözők UV-állósága számos tényezőtől függ, beleértve a műanyag típusát, molekulaszerkezetét, a készítményben használt adalékanyagokat és a feldolgozás körülményeit. Íme néhány kulcsfontosságú szempont:

Polimer típusa: A különböző polimerek eltérő szintű természetes UV-állósággal rendelkeznek. Például a polietilén (PE) és a polipropilén (PP) általában érzékenyebb az UV-degradációra, mint a polivinil-klorid (PVC) vagy a polikarbonát (PC).

Molekuláris szerkezet: A műanyag molekulaszerkezete döntő szerepet játszik az UV-állóság meghatározásában. Az erős kémiai kötésekkel és erősen térhálós szerkezetű polimerek általában jobban ellenállnak az UV-sugárzásnak. Például az aromás csoportokat tartalmazó polimerek, mint a polisztirol (PS) vagy a polietilén-tereftalát (PET), jobb UV-állóságot mutatnak, mint az alifás polimerek.

UV-stabilizátorok/adalékok: A gyártók gyakran építenek be UV-stabilizátorokat vagy adalékokat a műanyagokba, hogy fokozzák azok UV-sugárzással szembeni ellenállását. Ezek az adalékok segítik az UV fény elnyelését vagy szórását, megakadályozva, hogy az elérje a polimer láncokat és lebomlását okozza. A gyakori UV-stabilizátorok közé tartoznak a benzofenonok, a gátolt aminok és az UV-elnyelő pigmentek.

Feldolgozási feltételek: A műanyag termékek gyártási körülményei befolyásolhatják az UV-állóságukat. Az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, az oxigénnek való kitettség és a szennyeződések jelenléte befolyásolhatják a polimer UV-degradációra való érzékenységét. A megfelelő feldolgozási technikák és ellenőrzések minimalizálhatják az UV-sugárzás okozta károsodást.

Vastagság és szín: A műanyag vastagabb részei általában jobb UV-állóságot mutatnak, mint a vékony részek. Ezenkívül a műanyag színe befolyásolhatja annak UV-állóságát. A sötét színű műanyagok általában több UV-sugárzást nyelnek el, mint a világos színű vagy átlátszó műanyagok, így bizonyos szintű védelmet nyújtanak.

Fontos megjegyezni, hogy még az UV-álló műanyagok esetében is, a hosszan tartó UV-sugárzásnak való kitettség idővel romláshoz és elszíneződéshez vezethet. Fekete szin kb. 2-3 év , plussz adalékkal 6-8 év ( strong UV álló )Ezért a megfelelő UV-állóságú műanyag kiválasztása és a további védőintézkedések, például bevonatok vagy felületkezelések  segíthet meghosszabbítani a napfénynek kitett műanyag termékek élettartamát.Mivel nem tudhatjuk előre a pontosan napos órák számát és annak erősségét , pontos meghatározása kábelkötegelők-gyorskötözők  UV állóságnak ,nem lehetséges . Ezért ha hosszú időre ideig van szükségünk az UV állóságra csak a rozsdamentes acél kötegelőt tudjuk ajánlani.